2015 decemberében felkérést kaptunk egy nem mindennapi feladatra, mely megbízatás, a szászi várkastélyhoz kapcsolódott. A középkori műemlék-együttes helyreállításánál, a főépület felújítására és az épület történetének bemutatáshoz szükséges látogatóterek kialakítására helyezték a hangsúlyt.


A Profnet több munkafolyamatban vett részt és a kiállítóterek mindegyikében ott hagyta a kéznyomát.

 

1a 2a

 

  • Makettek

A szászi udvarház épületének kicsinyített mását alkottuk meg Dakerfoam habosított PVC-ből valamint 3D nyomtatóval PLA anyag felhasználásával.

 

maras

A nagyobb falfelületek kialakításához CNC marógépet használtunk.

 

 

 

3DnyomasEgy bástya elkészítése 8 órát vett igénybe.

 

makitamaki2a

A modellek az 1300-as évektől kezdődően, bezárólag az 1600-as évekig, a várkastély átalakulását mutatják be

 

  • Vitrinek

A vitrinek több méretben és formában, 6 mm vastag edzett üvegből, ragasztással készültek. Egy részük fém lábakon álló, tölgy asztallapra került, másik részük fali függesztést kapott.

Uveg vitrin tolgyfa asztalon 

Fali vitrinek

Egy különleges formájú, három üvegkapszulát tartó, világítással ellátott vitrin a térbe állítva

Haromszog allvany harom vitrinnel Haromszog allvany harom vitrinnel 2

  • Babaház

A babaház, a szászi vár reneszánszkori életéből ragadott ki egy részletet. A terek jól ábrázolják a korabeli helyiségeket, minden térben megjelennek a korra illő jellegzetes motívumok, berendezési tárgyak. A makett nem csak kiállítási darab, hanem gyerekeknek való játék. Kezükbe vehetik a korhű ruhába öltöztetett figurákat, a bútorokat. A babaházhoz készült játékkönyv segítségével, logikai fejtörőket és megfigyelésen alapuló játékokat is kipróbálhatnak a múzeumba látogató gyerekek.

babahaz a kiallitason

 

  • Tablók

A múzeum három szintjén megjelenő, a vár történetét bemutató tablók több méretben és rögzítési formában készültek el. A szövegek és képek egy 6 mm vastag műanyag lemezre lettek felkasírozva, egy részükhöz világítás is tartozik.

kiallitasi tablok 1

 

  • Éggömb, térkép

A földre állított éggömb a boszorkánysággal foglalkozó szobában került elhelyezésre. A plexi anyagból készített félgömbre, cikkenként lett felragasztva a csillagképeket ábrázoló matrica.

Eggomb

kiteritett egbolt