A Szászváron található várkastély felújítása során a Profnet csapata több munkafolyamatban vett részt. Nevünkhöz fűződik a kiállító terekben látható méretarányos makettek, vitrinek és tablók elkészítése valamint egy középkort idéző babaház, mely korhű ruhába öltöztetett figurákkal, logikai játékkal várja a gyerekeket.

 

A Baranya megyei Szászvár felújított várkastélyának látogatói a középkori Magyarország főpapi udvarainak jellegzetességeivel és a korabeli pécsi püspökség világával ismerkedhetnek meg.

 

 1

 

A szászvári várkastély Magyarországon egyedülálló középkori műemlékegyüttes. Használaton kívül, folyamatosan romló állapotban volt, de az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közreműködésével a teljes ingatlan megújult. Helyreállították a főépületet, megtörtént a korábbi palotaszárny és a kaputorony részleges rekonstrukciója és lefedése, valamint a középkori falmaradványok konzerválása - olvasható az MTI-nek eljuttatott írásos összefoglalóban.

 

2

 

A helyreállítás célja a 14. században épült középkori püspöki rezidencia turizmusba való bekapcsolása, történelmi, építészeti értékeinek megőrzése, valamint a térség gazdaságának fellendítése - írták. Csókay Ákos, az MNV kabinetvezetője azt MTI-nek azt mondta, hogy a több mint 600 milliós beruházásból mintegy 450 millió forintot volt az európai uniós támogatás.

 

3

 

Összesen több mint ezer négyzetméteren újult meg a várkastély, több kiállításnak ad otthont az épület. A látogatók az épület története mellett megismerkedhetnek a középkori Magyarország főpapi udvarainak jellegzetességeivel, a korabeli pécsi püspökség történeti és művészeti világával. A várkastélyba évente 18 ezer látogatót várnak.

 

Forrás