A fájljainkat titkosító és azok visszaalakításáért váltságdíjat szedő kártevőből egy vadonatúj, többnyelvű változat jelent meg a napokban. Amennyiben valakinek megfertőzte a gépét, akkor már egyedül csak offline mentésből lehetséges a helyreállítás, ugyanis jelenlegi ismereteink szerint a fájlok dekódolása sajnos egyelőre nem végezhető el.

Az új változatnak magyarországi fertőzéséről először január 19-én érkezett bejelentés, és a jelek szerint spam levelek útján terjed.

Ha valaki rákattintott a csatolmányra, annak kellemetlen meglepetésben lehetett része, ugyanis a CTB-Locker nevezetű kártevő töltődött le a számítógépére. A számítógép teljes fájlrendszerét kódolja, valamint a becsatolt hálózati meghajók tartalmát is! Kiemelt figyelmet kell fordítani hálózatban működő számítógépek esetén. A célja az egésznek a váltságdíj, amelyet Bitcoinban (digitális fizetőeszköz) követel a program.

Jelen esetben nem lehetséges a visszakódolása a fájloknak. A váltságdíj megfizetése után, a kulcs birtokában lehetséges a visszakódolás.